lauantai 2. helmikuuta 2008

Raikas raparperikakku (n. 12 annosta)

Pohja:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
0,6 dl vehnäjauhoja
2 rkl perunajauhoja
1 rkl kaakaojauhetta

Täyte:

n. 4 dl raparperia paloina
1 dl vettä
n. 1 dl sokeria
400 g rahkaa
2 dl kuohukermaa tai 2,5 dl 9 % vaniljakastiketta
vaniljasokeria
hedelmäsokeria maun mukaan
2 rkl sitruunamehua
2 rkl vettä
2 rkl liivatejauhetta tai vastaava määrä liivatelehtiä

koristeeksi tummaa suklaata

Valmista pohja jo edellisenä päivänä. Sekoita kuivat ainekset yhteen. Vaahdota munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää kuivat aineet. Levitä taikina uunipellille ja paista 180 asteessa n. 7-10 minuuttia, kunnes pohja on kypsä. Jäähdytä ritilällä ja leikkaa irtopohjavuoan kokoinen pala. Taikinasta riittää hyvin kahteen pohjaan, toisen osan voi pakastaa.

Valmista raparperihilloke. Kiehauta raparperi, vesi ja sokeri ja keitä, kunnes raparperi on pehmennyt. Anna jäähtyä.

Sekoita liivatejauhe sitruunamehuun+veteen ja jätä turpoamaan. Valmista rahkatäyte. vatkaa kerma/vaniljakastike. Sekoita raparperihilloke ja rahka keskenään, nostele kermavaahto joukkoon. Mausta vaniljalla ja hedelmäsokerilla maun mukaan. Kuumenna liivateseosta sen verran, että liivate liukenee. Anna jäähtyä hetki ja sekoita sitten ohuena nauhana rahkaseokseen.

Vuoraa irtopohjavuoka leivinpaperilla sekä pohjalta että reunoista. Aseta kakkupohja vuoan pohjalle ja kostuta halutessasi maidolla tai mehulla tms. Kumoa rahkatäyte päälle ja siirrä jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä mielellään yön yli. Koristele tummalla suklaalla.