lauantai 2. helmikuuta 2008

Appelsiinipullat (35-40 kpl)

Taikina:
5 dl rasvatonta maitoa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
2 munaa (jätä neljännes voiteluun)
(1 rkl kardemummaa)
1-1,2 kg erikoisvehnäjauhoja
150 g pehmeää voita

Täyte:
50 g pehmeää voita
50 g sokeria
50 g perunajauhoja
vaniljaa tai vaniljasokeria maun mukaan
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
200 g rahkaa
2 munaa

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, suola, (kardemumma), munat ja muutama desi jauhoja ja sekoita taikinaliemi tasaiseksi. Vatkaa seosta voimakkaasti viitisen minuuttia. Alusta jauhot joukkoon vähän kerrassaan, lopullinen määrä riippuu jauhojen tuoreudesta. Lisää lopuksi pehmeä voi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Taikinan tulisi olla kimmoisa, sileä ja sen tulisi irrota hyvin kulhosta. Jätä taikina kohoamaan liinan alle lämpimään paikkaan.

Valmista täyte taikinan kohotessa. Sekoita kuivat aineet pehmeään voihin. Lisää appelsiinin mehu ja kuoret, rahka ja munat. Sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin odottamaan.

Kun taikina on kohonnut n. 30-45 minuuttia, kumoa se pöydälle ja vaivaa ilmat pois. Jaa taikina kahtia ja anna levätä hetki. Kaulitse taikina n. 0,5-1 cm paksuksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja levitä täytettä ohuelti päälle. Kääri levy rullalle ja leikkaa sahalaitaisella veitsellä varovasti 20 osaan (n. 1,5 cm paksuja). Asettele pullavuokaan tai korkeaan muffinivuokaan. Levittele pinnalle vielä täytettä. Toista toisella taikinanpuolikkaalla. Anna pullien kohota pellillä lämpimässä n. 40 minuuttia, voitele reunat kevyesti ja paista 200-225 asteessa n. 13 minuuttia uunin keskitalolla. Jäähdytä hyvin.