lauantai 29. maaliskuuta 2008

Tutkimustietoa Etelä-Afrikasta

Vuonna 2002 Etelä-Afrikassa tehdyssä tutkimuksessa löydettiin seuraavanlaisia bentsoehappopitoisuuksia (mg/kg):

Maitotuotteet:
  • maito 0,45
  • maustamaton jogurtti 1,67
  • Gouda-juusto 1,96
  • rasvaton raejuusto 11,9
  • fetan tyyppinen tuorejuusto 7,23
Hedelmät ja kasvikset:
  • nektariini 1,36
  • punaiset viinirypäleet <0,03
  • vadelmat 18,9
  • mustikat (ehkäpä pensasmustikkaa?) <0,03
  • jauhettu kaneli 10,4
  • kivettömät luumut <0,05
  • parsakaali 6,27
  • paprika 0,45
  • pekaanipähkinät <0,11
  • sokeri 0,39
  • appelsiini/mandariini 0,5-2,3
Maito ei sisällä luonnostaan juurikaan bentsoehappoa, mutta joihinkin hapanmaitotuotteisiin sitä syntyy luonnostaan fermentoitumisprosessissa. Tutkijat huomauttavat, että vielä ei ole tutkimustietoa eri maitohappobakteerikantojen merkityksestä hapon muodostumiselle. Bakteerikannalla lienee kuitenkin vaikutusta, sillä kokemusten mukaan esim. piimälaadulla on merkitystä soveltuvuudelle.

Tutkimuksessa myös huomautetaan, että tutkimustulokset koskevat eteläafrikkalaisia elintarvikkeita, ja pitoisuudet voivat vaihdella lajikkeista ja kasvuolosuhteista riippuen eri puolilla maailmaa.

Artikkelin lopussa on vielä erään allergialääkärin kommentti, että kovin yliherkillä ihmisillä bentsoehapon saanti tulee olla lähellä nollaa, jotta vältyttäisiin allergisilta reaktioilta. Hän käyttää esimerkkinä kanelia, jota mausteena käytetään todella pieniä määriä, mutta sen sisältämä bentsoehappomäärä riittää aiheuttamaan allergisen reaktion.