perjantai 21. maaliskuuta 2008

Elintarvikkeet ja bentsoehappo

Etsiskelen usein netistä tietoa bentsoehappoyliherkkyydestä, ja monet ruotsalaiset sivustot ovat osoittautuneet aarreaitoiksi. Suomeksi tietoa ei niinkään löydy, eikä hirveästi englanniksi. Saksaksi en ole vielä etsinyt.

Alla ruotsalaisen Allergimat-sivuston listausta bentsoehapon luontaisesta esiintymisestä (suluissa määritettyjä pitoisuuksia). Lähteenä on käytetty Ruotsin Kansanterveyslaitoksen Allergiatietopakettia.

Korkea pitoisuus, > 100 mg/kg
  • lakka (600-900)
  • puolukka (700-2000)
  • karpalo (jopa 700)
Kohtalainen pitoisuus, 20-100 mg/kg
  • appelsiini (20)*
  • kuivattu aprikoosi (25-30)
  • greippi (25-30)
  • vadelma (25)
  • kefiiri (20-25)
  • viili (20-25)
  • maustamaton (kevyt)jogurtti (20-25)
  • hedelmäjogurtti (80-100)
Pieni pitoisuus, 1-20 mg/kg
  • makeakirsikka (3)
  • morelli- ja kuulaskirsikat (3-8)
  • mustikka (10-17)
  • klementiini (<5)
  • juolukka (6)
  • luumu (6)
  • oratuomi (7)
  • metsämansikka (2)
  • kantarelli l. keltavahvero (2)
  • raejuusto (5)
  • maito (<2)
  • kermaviili (18)
  • piimä (12)
  • vuohenjuusto, feta (15)
  • (ruotsalainen) hunaja (korkein mitattu pitoisuus 12)
Seuraavista elintarvikkeista pitoisuuksia ei ole voitu määrittää, pitoisuudet ovat niin pieniä.
  • banaani
  • kukkakaali
  • karviainen
  • porkkana
  • camembert-juusto
  • mustaviinimarja
  • tomaatti
  • tee (valmistettu)
  • omena*
  • kurkku
  • vermutti
  • karhunvadelma
  • paprika
  • viski
  • raparperi
  • valkokaali
  • vesimeloni
  • vihreät herneet
  • mansikka
  • peruna
  • punaviinimarja
  • vihreät viinirypäleet
* Jollakin ulkomaisella terveyssivustolla törmäsin tietoon, että appelsiini ei sisällä luonnostaan bentsoehappoa, ja siksi appelsiinimehua käytetään yleensä kyseisessä maassa allergiatesteissä. Samoin omenasta löytyi tieto, että omenan bentsoehappopitoisuus nousee, kun omena altistuu kypsyessään jollekin homeelle. Jospa löytäisin nämä sivustot vielä uudestaan...