sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Peruskeksit

40-60 kpl

250 g voita
1,7 dl sokeria
2-3 keltuaista
ripaus suolaa
vaniljaa tai vaniljasokeria
300 g jauhoja

makuaineeksi esim.
raastettua sitruunan-/appelsiininkuorta (2 hedelmästä), 1,5 dl suklaarouhetta, 1 dl kaurahiutaleita, kaakaojauhetta (korvaa osa jauhoista), kardemummaa jne.

Vaahdota voi ja sokeri. Vatkaa keltuaiset joukkoon. Lisää suola ja haluamasi makuaine ja sekoita tasaiseksi. Kääntele lopuksi joukkoon jauhot. Nosta taikina kylmään tekeytymään puoleksi tunniksi.

Muotoile taikina tangoiksi (halkaisija 3-4 cm) ja leikkaa 0,5-1 cm paksuisiksi paloiksi. Lado pellille, jätä hieman leviämisvaraa. Paista 180 asteessa 12-14 minuuttia tai kunnes keksit muuttuvat kullankeltaisiksi, mutta eivät ruskistu. Jäähdytä ritilällä ja kuorruta halutessasi sulatetulla suklaaalla.

Taikinatangot voi pakastaa kelmuun ja pussiin käärittynä. Taikina säilyy pakkasessa n. kuukauden. Keksit voi leikata jäisestä tangosta sahalaitaisella veitsellä.